Cara Nak Buat Pai Epal
Masukkan ke dalam periuk bersama 1 litre air dan biarkan mendidih. Masukkan semua bahan kecuali air dalam food processor.
Kali pertama buat pai tak cantik sangat tapi rasanya macam pai di McDonalds.
. Potong dadu buah epal Hijau yang telah dibuang kulit. Jom Share resepi nie 10 minit jer dapat makan pai epal panas dibuat daripada kulit P. Pai epal yg i buat ni sangat2 mudah.
Panaskan butter dalam kuali kemudian masukkan epal yang dah didadu. Dah siap dapat 10 biji. Cara-cara Dalam periuk masak gula pasir hingga cair dan keperangan.
1 Campur tepung terigu dan garam dalam wadah besar. Jom belajar cara nak membuatnya di rumah. Kepanasan adalah musuh ketat pastry.
Kalau boleh semua benda nak tulis. Kacau sekata dan masukkan campuran air dan tepung jagung. Perlu diperhatikan cara membuat Resepi kek epal mudah Setiap kali nak buat kuih lain atau kek mesti dia tanya saya nak buat epal pai ke Sambal Ikan Bilis Cili Padi Dengan Belimbing Buluh Sedap Terangkat Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Terima kasih kepada Sharinaz Redwan empunya resepi. Kacau sekata dan masukkan campuran air dan tepung. Beratur panjang-panjang di restoran fast food sebab nak makan pai epal.
Sebelum ni aku lekat ja dengan telur pastu tekan-tekan skethabis la terburai inti roti sardinsobsob. Aku tekan pakai garfumacam dalam resepi lanun ranggi. Inti epal ini boleh dibuat lebih awal dan disimpan dalam peti ais.
Kupas kulit epal hijau dan potong menjadi bentuk dadu. Lenyek-lenyekkan epal dan tapis airnya. Bakar selama 5-6 minit.
Rangup dan rasa masam manis epal fuhh sedap gila. Jom cuba buatResepi Pai Epal Rapuh Dan Laza. Sapu pada permukaan rotibaru letak inti.
Sejukkan dan boleh diminum. Epal dipotong kecil-kecil dan serai diketuk. Cara-cara untuk membuat inti.
Epal hijau dibuang kulit. Saya guna kulit Pastry jenama KAWAN je. Matikan api dan sejukkan.
Kalau nak tengok resepinya boleh klik terus ke blog saya di sini. Hari ini nak kongsi buat pai epal nyum-nyum yang mudah. Pai epal terbesar di dunia telah dimasak di UK di bandar Chewitts Farm.
Cuma sebab ada banyak gula maka makanlah berpada-pada ya hehe. Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga pekat. Kemudian tiriskan air dan ambil hanya inti epal.
4 PETUA ELAK EPAL LEBAM LEPAS DIPOTONG SEGAR WALAUPUN TERDEDAH. Jom belajar cara membuat cara memasak dan download pelbagai resipi yang mudah simple ringkas dan sedap di sini Resepi. Kalau epal tak lembut korang boleh tambah air sikit-sikit sehingga epal lembut siap.
Anda dapat membuat kulit pai sederhana dengan 1 cangkir 250 ml tepung terigu serba guna ½ cangkir 125 ml butter atau mentega putih ½ sendok teh 25 ml garam dan ¼ cangkir 60 ml air. Air Rebusan Epal Kayu Manis. 2 ½ cawan tepung serbaguna tepung gandum.
Kelim bahagian tepi roti tu kejap-kejap supaya nanti goreng tak terbuka. Taklah susah sangat nak membuatnya. Cairkan mentega pada suhu sederhana kemudian masukkan serbuk kayu manis dan epal hijau.
Tak susah pun jom cuba buat sendiri dengan mengikuti resepi Umie Nurhayati. Sebelum tu saya ada terangkan resipi nak buat kulit pai di sini tapi tulis balik untuk. Akhir sekali masukkan air tepung jagung.
Kemaskan dan cucuk permukaannya dengan garfu. Campur tepung dan. Kalau epal tak lembut korang boleh tambah air sikit-sikit sehingga epal lembut siap.
Yang bestnya kalau orang belanja tu on. Baru tau teknik ni. Hiris nipis-nipis dan rendam dalam air garam.
Cairkan mentega pada suhu sederhana kemudian masukkan serbuk kayu manis dan epal hijau. Rebus guna api sederhana lebih kurang 30 minit. Masak seketika hingga sedikit layu dan masukkan gula perang garam dan kayu manis.
Lagi satu tips nak bagi. 2 biji epal 4 batang serai 1 liter air 1. UNTUK PAI EPAL - Panaskan acuan pada suhu 180C.
Siapa-siapa yang nak cuba buat untuk buka puasa bolehlah buat yer. Keluarkan doh dari peti sejuk kerat 2 dan ambik 12 bahagian dan simpan 12 lagi dalam peti sejuk. Putar hingga mentega berketul-ketul kecil saiz kacang peas dan bergaul tepung.
Mudah saja nak menikmati epal pai di rumah sendiri rupanya. Kebiasaannya saya akan membuat buat acar sebagai pelengkap hidangan bagi nasi berperisa. Untuk doh pula ayak tepung dan gaulkan dengan gula halus hingga rata.
½ cawan air ais airais kiub ½ sudu the garam. Tak kiralah sama ada acar timun atau jelatah. Pai epal yang mudah.
Masukkan air sejuk sudu demi sudu hingga pastri bergumpal. Bahan-bahan dan cara buat Kulit Pai. Jika anda minat dengan epal pai boleh cuba buat sendiri.
Tabur tepung atas meja kerja canai doh kurang lebih 03 cm kemudian alaskan pada acuan tadi. Elakkan terlalu mengguna tangan. 3 biji epal hijau.
Rendamkan ke dalam air dan ketepikan. Semudah kita oder pai epal kat. Masukkan dalam bekas dan sejukkan dalam peti ais sejam.
Cuma sebab ada banyak gula maka makanlah berpada-pada ya hehe. Sediakan acuan sesuai che mat guna acuan berukuran 6 inci. Terima kasih kepada Puan Hasniza Hassan untuk resepi ini.
Bahan-bahannya untuk Inti Epal untuk lebih kurang 1 loyang pai saiz 7-8 inci. Inilah yang versi ringkas pai epal biasa. Masak epal hijau yang dihiris tadi dengan gula pasir perang dan air.
4 oz gula pasir boleh gantikan dengn gula perang. Letakkan kesemua bahan-bahan inti dan masak sehingga epal jadi lembut. Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seakan2 serbuk roti.
Oleh kerana kali ni ada sedikit lebihan buah epal hijau saya buat Acar Epal Hijau. Masukkan gula gerang serbuk kayu manis dan masak serta gaul-gaulkannya sehingga sebati. Kalau nak lagi cun berkilat sapukan telur kuning atas pastry.
Hopefully pembaca-pembaca yang mengenali ingin mengenali dan yang baru mengenali sudi-sudikanlah bagi pendapat dan pandangan dalam Blog ni. Secara tradisional lapisan pai terdiri dari tepung lemak cairan dan garam. Buat banyak-banyak baru lah puas hati.
Masak hingga lembut dan hancur. Akhir sekali masukkan air tepung jagung. Masukkan epal dan kismis.
3 oz air tapis.
Apple Pie By Mg Puff Pastry Pastry Pie Apel
Comments
Post a Comment